Платен Facebook и Instagramбез реклами и проследяване? Тази опция се предлага

...
Платен Facebook и Instagramбез реклами и проследяване? Тази опция се предлага
Коментари Харесай

Ето защо Facebook и Instagram искат да си платим за абонамент

Платен Facebook и Instagramбез реклами и следене? Тази алтернатива се предлага на потребителите на платформите на Мета в Европа от началото на ноември. В последните дни - и в България. Срещу 9,99 евро (или 12,99 евро през мобилно приложение) " информацията Ви няма да бъде употребена за реклами ", гласи известието, което потребителите получават, предаде .

Опит за заобикаляне на европейските регулации 

По този метод компанията на Марк Зукърбърг се пробва да отговори на европейските регулации. Европейските органи се стремят да лимитират опциите на цифровите платформи да събират данни за онлайн държанието на потребителите без тяхно единодушие и да ги употребяват за таргетирани реклами . В началото на ноември Европейският комитет по отбрана на данните реши, че " Мета " се нуждае от ясното единодушие на своите консуматори, с цел да продължи да събира тази информация.  

Reports have also stated that Meta is considering ad-free subscription plans for India. The launch of these is expected to take place by 2024.
— Dharma Media (@dharma_media)
Именно с опцията против възнаграждение Facebook и Instagram да не наблюдават държанието ти, " Мета " се пробва да показа потреблението на данни за реклами като осведомено решение на потребителите, написа " Дъ Върдж ". 

От " Мета " оповестиха, че абонаментната такса от 9,99 или 12,99 евро дава право за потребление на всички профили, свързани с даден консуматор без реклама. От 1 март 2024 година обаче компанията ще таксува по 6 евро на месец (или 8 евро при мобилните приложения) за всеки спомагателен акаунт, отбелязва " Форбс ".  

Мета разчита главно на реклами 

Според формалното изказване на " Мета ", компанията продължава да има вяра в " свободна и издържана от реклами интернет среда ". В своето мнение компанията написа, че решението за въвеждане на платена версия цели съобразяването както с Общия правилник по отношение на отбраната на данните (GDPR), по този начин и с Акта за цифровите пазари на Европейски Съюз. " В своето решение Съдът на Европейския съюз категорично признава, че абонаментният модел, като този, който представяме, е годна форма на единодушие за услуга, финансирана от реклами " , показват още от компанията. 

Към момента " Мета " генерира 97% от приходите си точно от реклами. По данни на " Форбс " единствено през второто тримесечие на 2023 година те се равняват на 31,5 милиарда американски $. Н овата алтернатива обаче евентуално също ще притегли интерес, отбелязва американското бизнес издание . И припомня за платформата за стрийминг на музика " Спотифай ", който от години предлага платена версия без реклами, от която по данни на компанията се възползват над 200 милиона души. X също към този момент вкара платена версия с по-малко реклами, а ТикТок разгласи, че също ще предлага абонамент без реклами против възнаграждение.  

Meta recently announced that users living in the EU, EEA, and Switzerland will have the choice to pay a monthly subscription to Фейсбук and Instagram without any ads.

Are there still ad opportunities for marketers and business owners going forward? explains why…
— Social Media Examiner (@SMExaminer)
В резултат от известията, които " Мета " изпрати на потребителите си в България за новата платена алтернатива, във Facebook мълниеносно стартира да се популяризира текст, който сякаш би трябвало да защищити потребителите от таксуване и корист с информацията, която споделят в обществената мрежа. Текстът съдържа следното: " С сегашното декларам, че не давам позволение на Фейсбук Meta да употребява нито една от персоналните ми данни или фотоси " и " не давам позволение на Фейсбук да таксува 4,99 $ на месец от моя акаунт ".  

Както платформата за инспекция на обстоятелствата Snopes акцентира, статус във Facebook няма по какъв начин да промени изискванията за прилагане на платформата, с които сме се съгласили, когато сме основали профил в нея. " Личните ни данни, включително фотоси, сме ги дали непринудено. Ако не държим на тях, имаме право да бъдем забравени (съгласно GDPR) ", уточни някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

А таксуването от страна на Facebook е въпрос на избор - дали ще го предпочетем пред безплатната версия с реклами решаваме ние. Поне към този момент.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР